Indretningstrends i en (post-) pandemisk tid

Rum til rekreation, herlige hjemmearbejdspladser, unikt håndværk, vertikale haver og planløsninger med plads til privatliv

Ifølge en af hovedtalerne på sidste uges interiør- og møbelmesse i Herning, trendforskeren Mads Arlien-Søborg, samt den internationale indretningsdesigner og blogger Elisabetta Rizzatto peger 2021 i retning af markante forandringer og stærke strømninger inden for boligindretningen i en (post-) pandemisk tid. Corona har ændret hverdagen for de fleste, den bliver måske aldrig bliver helt den samme igen. Og det kommer vores hjem til at afspejle..

Inspireret af Rizzato sætter vi spot på fem vigtige trends indenfor boligindretning, der handler om at skabe nye rum i bolligen til afslapning/rekreation, at indrette dig med en hjemmearbejdsplads du elsker, at sikre mere plads til privatliv og divergerende interesser i familieboligen, at invitere naturen indenfor – eller dyrke den der, hvor vi kan samt Less is more-trenden, der sætter fokus på godt håndværk, bæredygtighed og at vi tænker fornuftige arbejdsvilkår ind for dem, der producerer vores varer.

1) Doing Nothing: Med årevis af stærk stigning i tallene blandt stress-ramte i hele verden, kom der positive følgevirkninger af de verdensomspændende hjemsendelser fra arbejdspladsen til kontoret i stuen. Corona-pandemien viste sig at være gode nyheder for dem, der konstant løb spidsrod – og hang i en kvælende klokkestreng. Det blev ok at praktisere den ædle kunst ‘at lave ingenting’. Og det er mange møbelfabrikanter blevet opmærksomme på. Under Corona blev verden tvunget ned i gear. Og blev inspirerret af et hollandsk fænomen, der hedder ‘Niksen’,  hvilket betyder at lave absolut ingenting, mens man kommer sig over stress eller en evt. udbrændthed.  Afslapnings-områder og gode ‘læsehjørner’ er dermed kommet i fokus, mens trenden med mindfullness og meditation , der længe har nydt stigende popularitet i vores del af verden, har fået et yderligere boost. Det er helt generelt blevet mere legalt at sidde og stirre tomt ud i luften, at dagdrømme, eller at nappe sig et powernap, eller en lille morfar midt på dagen…

Har du fået lyst til at skabe et godt hjørne til læsing, meditation eller powernapping i et møbel med historie og med gedigne håndværkstraditioner, er der masser muligheder.

Se mere her: Læse- eller powernapping-hjørne

 

2) Hjemmearbejdsplads (med herlighedsværdi): I tråd med, at mange virksomheder oplevede, hvor godt det fungerede, at have hjemmearbejdende medarbejdere er hjemmekontor-trenden kommet for at blive. Færre langstrakte møder, mindre snak ved kaffemaskinene og en højere grad af  koncentration og effektivitet på hjemmekontoret – selv med hunden liggende ved fødderne, eller med lyden fra en snurrende kogevask i bryggerset. Under den pludselige hjemsendelse – og i en ufrivillig hjemmearbejdstid indrettede mange en arbejdsplads ved spisebordet, eller etablerede et hjemmekontor i det nedlagte børneværelse, eller i gæsteværelset. Og med den pludselige popularitet blandt dem, der indrettede hjemmekontorer følger et behov for god belysning, behagelige og pæne arbejdsmøbler, effektiv opbevaring, god lydisolering – og ikke mindst en hyggelig og præsentabel indretning, der kan tåle at blive vist frem på video.

Se mere her: Hjemmearbejdsplads med charme og god stil..

3) Separate rum og lukkede plantegninger: Efter dekader med en stor længsel efter New Yorker lofts, samtalekøkkener og store ét-rumsindretninger, er alt fra virksomheder til private hjem i stor stil blevet åbnet op. Små separate kontorer er blevet ændret til åbne kontorlandskaber. Vægge er blevet væltet i lejligheder og parcelhuse, så hele familien kunne komme hinanden ved og samtale henover kogeøer og i store sofa-arrangementer. Vi har ønsket at skabe et rum for samtale og sammenhold, men efter pandemien, er der også opstået et behov for at isolere os lidt inden for hjemmets fire vægge. Hvis vi skal kunne arbejde hjemme, dyrke vores individuelle interesser i privaten, eller hvis vi blot har et behov for at kunne reflektere frit – eller opretholde vores privatsfære, må vi kunne lukke nogle døre. Og vi er dermed på vej tilbage til plantegninger med flere, men mindre- og mere private rum. Her kan vi indrette os efter vores eget behov, blot i hver vores stil og design. De individuelle behov er i højsædet uanset, om der skal indrettes et herreværelse med bordfodbold, et lukket køkken, med plads til rod og eksperimenter,  eller f.eks. et meditationsrum, hvor der er mulighed for at reflektere og fordybe sig uden indblanding fra resten af familien.

Se mere her: Til inspiration, ro og refleksion

4) Udestuer, altaner og vertikale haver: De nyopståede behov for et uderum; en lille terasse eller en have er blevet ultra populært en tid, hvor vi har været mere bundet til hjemmet end normalt. Der har været en enorm efterspørgsel på sommerhuse eller kolonihavehuse. Men for de mennesker, der stadig ikke har adgang til et regulært uderum i det daglige, er trenden gået i retning af selv at skabe disse haver. Indendørs eller på altanen. Dyrking af grøntsager i potter på altanen, i små drivhuse – eller i køkkenet – har peaket, da vi længe har vidst, at grønne planter og havearbejde reducerer stress og forbedrer indeklimaet. Men hvis lidt grønt er godt – så er meget grønt meget godt. Og derfor går tendensen i retning af vertikale haver. Eller stuer med en junglelignende samling af grønne planter, der giver indtryk af, at vi er ude i naturen eller i en regnskov – og som samtidig giver os den rolige og afstressende fornemmelse af det grønne udendørsliv.

Vil du flytte hverdagslivet lidt mere udenfor, satse på rustik hygge i sommerhuset, eller lave lækre miljøer på terassen eller altanen kan dette f.eks. gøres med rustikt og unikt udendørs interiør af genbrugsmaterialer.

Læs mere her: Dyrk udelivet – og skab stemning i haven, på terassen eller altanen

5) Less is more: En af de sidste (post-) pandemiske trends peger i retning af, at vi kan leve med mindre. Vi behøver ikke handle ind hver dag. Og vi har set imponerende resultater af, hvorledes en ikke-forbrugende kultur uden forurenende trafik kan forvandle Venedig’s kanaler på rekordtid, fra megaforurenede transport- og turistfælder, til rene og rolige vandveje indeholdende alt fra blæksprutter til svaner. Farvel til plastic fantastic og unfair konkurrence på markederne, men goddag til lokale designs og gedigent håndværk samt til bæredygtige produkter produceret af genbrugsmaterialer samt fornuftige arbejdsforhold for dem, der producerer fremtidens produkter.

Med ‘one of a kind’ produkter af genbrugsmaterialer, kan du tilføje din stue et charmerende strøg af uniqueness.

Læs mere her: Unikt barbord af bæredygtige materialer

Vi håber du er blevet inspireret… 🙂